De bästa säljarna är inte naturbegåvningar!

henryrawet Blog, Försäljningsbloggen Lämna en kommentar

En av de mest befriande insikterna man kan få som VD eller säljansvarig i en organisation är att företagets försäljning faktiskt inte är beroende av förmågan att anställa naturbegåvningar.

Man kan nog gå så långt som att säga att förmågan att sälja inte är medfödd, utan det är en förmåga som säljaren har tillägnat sig. En skapad – inte medfödd – förmåga.

Precis som elitidrottare. Den som tränar bäst, blir bäst.

Det finns rätt mycket forskning bakom detta. Exempelvis har man tittat på korrelationen mellan IQ och försäljning. Den finns inte. Nåja, man kan inte ha allt för låg IQ kanske, men bara för att man har hög IQ så är man inte en begåvad säljare. Det finns usla säljare med imponerande IQ. Och det finns gott om normalbegåvade personer som är grymt bra på att sälja.

Inte heller är det så att vissa personligheter är bättre än andra. Studier mellan exempelvis alla personlighetstyper i Meyers Briggs och säljresultat visar på noll samband.

Erfarenhet är en annan förmåga man ofta tittar på. Och det är naturligtvis delvis sant att lång erfarenhet är bra för säljare. Men världen är också full av oerhört erfarna men ändå rätt dåliga säljare.

Så vad är det vetenskapen säger? Jo, att träning ger färdighet. Den som är beredd att öva, den som är beredd att lära sig nya saker, den som är beredd att utveckla sig, öppen för nya intryck och som välkomnar och tar in feedback. Den kan bli bra.

Försäljning handlar inte om att vinna. Det handlar om att hjälpa sina kunder att lyckas. Den som fokuserar sin intention på det och som sedan kan sina saker, lär sig sin affär, kan lyssna och arbetar metodiskt och målinriktat på att hitta affärspartner där ömsesidig nytta kan uppstå. Potentiella kunder där de produkterna eller tjänster man säljer kan hjälpa till att skapa de resultat de vill ha, eller lösa de problem de vill bli av med. Den kommer att upplevas som en naturligt född säljare. En person som andra vill göra affärer med.

Men det kom inte med modersmjölken. Det kom med förmågan att lära sig rätt saker. Och viljan att träna dem för att stanna på topp.

Här är en bra och kort film, med min FranklinCovey kollega Mahan Khalsa, där han enligt min mening förklarar detta på ett ypperligt sätt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1hXsHNg0bUU&w=560&h=315]

Föregående
Nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Captcha rekensom (anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.